W Biedronce od 2016 r. rozwijamy też program przekazywania niesprzedanej, ale nadającej się do spożycia żywności organizacjom pożytku publicznego zajmującym się pomocą żywnościową. Produkty są wydawane bezpośrednio ze sklepów, na zasadzie darowizny. Wśród nich znajdują się te z bliskim terminem przydatności do spożycia, z uszkodzonym opakowaniem, a także dojrzałe owoce i warzywa. Prawie 70% przekazywanych towarów stanowią świeże mięso, wędliny, wyroby garmażeryjne oraz ryby, które są wykorzystywane do przygotowywania posiłków w jadłodajniach i stołówkach, bądź paczek żywnościowych w punktach wydawania żywności dla osób potrzebujących.
Obecnie już ponad 1650 sklepów sieci Biedronka w całej Polsce przekazuje nadwyżki żywności do ponad 80 organizacji. Liczba ta obejmuje zarówno duże organizacje, jak Caritas Diecezjalne, czy Federacja Polskich Banków Żywności, jak i pojedyncze, mniejsze organizacje. Ciągle poszukujemy kolejnych organizacji pożytku publicznego zainteresowanych odbiorem nadwyżek żywności ze sklepów Biedronki. Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem formularza zamieszczonego na stronie: https://www.biedronka.pl/pl/kontakt-opp
1 650
sklepów
Biedronka
80
Organizacji
Pożytku
Publicznego
W pozostałych przypadkach, niesprzedana żywność podlega segregacji zgodnie z obowiązującymi przepisami i trafia do dalszego zagospodarowania. Dla przykładu z owoców i warzyw wytwarzany jest biogaz do produkcji energii i ciepła, produkty mięsne przetwarzane są na karmę dla zwierząt, a pieczywo trafia do gorzelni, jako surowiec do produkcji alkoholu. W 2019 r. 99% odpadów żywnościowych z Biedronki poddano przetworzeniu lub odzyskowi, a tylko 1% zostało unieszkodliwionych jako odpady.